Service

De huisregels

Op de COschool community treft u mensen die samen het COschool netwerk vormen. U kunt alleen bijdrages leveren en reageren op anderen als u een geregistreerde gebruiker bent. Net als bij fysieke ontmoetingen is het nóg leuker als iedereen zich aan een aantal eenvoudige gedragsregels houdt.

1. Bedenk: achter iedere gebruikersnaam schuilt een écht levend mens

Dus, behandel anderen zoals u zelf graag behandeld wilt worden. Kritiek uiten en feedback geven mag, maar probeer iemands gevoelens niet te kwetsen. Vooral omdat geschreven woord anders overkomt dan gesproken woord. Als u de informatie bruikbaar vindt, kunt u uw dankbaarheid uitten. Houd in gedachte hoe u zou voelen als iemand op een bepaalde manier reageert.

2. Gedraag u online zoals u offline doet

Mediawijsheid is een belangrijk thema voor onderwijs en dus ook in dit platform. Het kopiëren van teksten en/of artikelen zonder bronvermelding gebeurt vaak, maar is in strijd met het auteursrecht. Pronken met andermans veren stelt niemand op prijs.

3. When in Rome…

Do as the Romans do. Als u in een nieuwe omgeving bent, kijk om u heen. Luister waar de gesprekken over gaan en krijg een idee welke mensen er rondlopen en welke ‘taal’ ze spreken. Houd hier rekening mee in een discussie.

4. Laat ook andere mensen reageren

Iedereen heeft recht op zijn mening. Als u uw mening dominant neerzet, durven veel mensen niet meer hun eigen mening te geven. Geef uw mening dus maar één keer en op een heldere manier. Respecteer dat er meerdere meningen kunnen zijn.

5. Respecteer de tijd van anderen

Wanneer u een post of reactie plaatst, gebruikt u de tijd van anderen. Dus, bedenk dat die tijd zinnig besteed wordt. Schrijf kort en helder en houd het onderwerp centraal. Het moet geen speurtocht worden. Kopieer ook geen complete teksten in uw reactie.

6. Deel u expertkennis

Als een aantal personen intelligente antwoorden geeft, verhoogt dit de som van de gezamenlijke kennis. Bouw zelf ook mee aan een goede discussie over het onderwerp. Leg de nadruk op uw argumenten.

7. Houd u aan het onderwerp

U kunt op COschool op ieder bericht reageren. Zet het onderwerp nog steeds centraal. Aan discussies kan iedereen aan deelnemen en 1-op-1 gesprekken zijn hier vaak niet op hun plaats. Zet dat gesprek (zeker als het niet interessant is voor de menigte) voort per chat of mail. Wilt u meer uitweiden over een onderwerp, tips of advies geven, vraag bij de redactie of u mee kunt schrijven aan de website!

8. Help mee om brandjes te blussen

Voor uzelf opkomen mag. Maar pesterijen, boze reacties en het gebruik van scheldwoorden, worden binnen COschool niet gewaardeerd en direct verwijderd. Wil je het toch uitvechten? Wees mediawijs en doe dat dan per mail of chat. Merkt uzelf dat er binnen een onderwerp ruzie is? Licht de redactie hier over in! Meestal kan die heel effectief ingrijpen.

9. Vergeef mensen hun fouten

Fouten maken mag en stomme vragen bestaan niet! Wanneer iemand een fout maakt – of het nu een spellingsfout is, een stomme vraag of een onnodig lang antwoord – wees beleefd. Als het een kleine fout is, is het niet nodig om hier iets over te zeggen. Zelf goede manieren hebben, geeft u geen vrijbrief om anderen te corrigeren.

10. Personal Branding

Stel uzelf voor. Kies een unieke gebruikersnaam, zodat u te herkennen bent. Zeg meer dan “ja/nee” of “leuk/niet leuk”. U wordt beoordeeld om de kwaliteit van wat u schrijft. Dus spelling en grammatica tellen. Lees uw berichtje nog even door, voordat u op de verzendknop drukt.

bron: Frankwatching

Voeg bijdragen toe vanuit je browser

Als geregistreerde op COschool, kan men bijdragen bewaren op het platform. Op iedere pagina van COschool staat de knop Creëer bijdrage. Dit opent een scherm waarin een bijdrage aangemaakt kan worden. Maar zeker wie aan het surfen is op het web, wil direct een pagina kunnen bewaren als bijdrage. Daarvoor bieden we je een stukje javascript code aan dat toegevoegd kan worden aan de favorieten/bookmarkbalk van de browser. Als je dan aan het surfen bent en je komt een interessante pagina tegen, dan kun je met 1 klik op de knop deze direct toevoegen aan COschool.

Voeg mij, Creëer bijdrage, toe aan de favorieten. Sleep de link naar de browserbalk of voeg deze toe via de rechtermuisknop.

COschool is ontworpen en gemaakt voor het gebruik met de laatste versies en de laatste stabiele versies van webbrowsers. (In mei 2017: Microsoft IE11 en Edge, Chrome versie 58, Firefox 45 (ESR) en nieuwer, en Safari 10. Uit veiligheidsoverwegingen raden we oudere versies van browsers af. IE10 zou nog moeten werken maar wordt niet ondersteund.)

Webfeeds

Maak je gebruik van een feedreader en wil je op de hoogte blijven van veranderingen op de site? (meer over webfeeds op Wikipedia)

Algemene RSS feeds